Nagykanizsa munkaügyi helyzete

Nagykanizsa munkaügyi helyzete A Nagykanizsán megvalósuló munkahelyteremtési program sikerességének köszönhetően évről évre egyre több az álláslehetőségek száma a térségben, így mind a helyiek, mind a környéken élők számtalan munkalehetőség közül válogathatnak. Nagykanizsa városban magas a száma azoknak a munkáltatóknak, pozíciót kínálóknak, akik egyre több álláshelyet kínálnak a dinamikus gazdasági fejlődés következtében. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a munkanélküliség aránya, ugyanis a gazdaság élénkülése számos új munkahely teremtését hozza magával.

Az idei felmérések kimutatják, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a Nagykanizsán, valamint az annak környéken élő munkanélküliek száma az elmúlt tíz évben körülbelül a felére csökkent. Az álláshelyek környéki pozitív fejlődési iránynak, valamint a térségben jelentkező munkaerőhiánynak köszönhetően  számos biztos megélhetést kínáló lehetőség közül választhatnak az álláskeresők.

Nagykanizsa térségében jelenleg- friss adatok alapján- nagyjából 2000 álláskereső ember él. Ez elsőre soknak tűnhet, ám ez nagymértékű fejlődést takar, ugyanis az ezt megelőző időszakban, 8-10 évvel ezelőtt ez a szám 4-5 ezer volt. A pozitív tendenciát mutató számok azt is bizonyítják, hogy Magyarországon az elmúlt néhány évben nagy mértékben növekedett a foglalkoztatottság, és ezen belül értelemszerűen Zala megyében, Nagykanizsán és környékén is. A foglalkoztatási mutatók a megyében az országos átlagnál jelenleg 2 százalékkal jobb értéken állnak. Friss állásokról itt tájékozódhat: NagykanizsaAllas.hu

A térségben mélységi rekordon áll a munkanélküliség aránya, a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbi adatokhoz képest összességében 9 ezerrel csökkent, továbbá a munkanélküliségi ráta 0.2 százalékponttal 3,6 százalékra redukálódott. A korosztályok tekintetében a fiatalok, a 15-24 évesek körében nem változott a munkanélküliség, ez a ráta továbbra is 10,2 százalékos. Ebben a korosztályban a legmagasabb a munkanélküliség aránya, továbbra is a fiatalok korcsoportjából kerülnek ki az állásnélküliek több mint ötöde.  A további korcsoportokon belüli változások mintavételi hibahatáron belül mozognak; a legjobb munkavállalási korúak, azaz a 25-54 évesek rátája 3,2 százalékos, valamint az idősebbeké, az 55-74 éveseké 2,5 százalékos. A munkanélküliek száma és a rájuk vonatkozó ráta a 15-64 éves férfiak körében sem alakult indult változásnak az utóbbi időszakban. A nők esetében összességében 10 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, ami egy jelentős pozitív irányba történő változásnak minősül.

Nagykanizsán az álláskeresők 38,5 százaléka legalább folyamatosan egy évig keresett munkát; vagyis ekkora arányuk számított munkanélkülinek. A településen élők munkanélküliségének átlagos időtartama így 14,6 hónap volt.

A 2018-as november végi felmérések szerint Magyarországon az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva az álláskeresők száma 5,5 százalékkal változott, így mindössze 243,9 ezer főre csökkent.

A legkeresettebb munkakörök Nagykanizsán a következőek:

  • betanított összeszerelő
  • bolti eladó
  • raktáros
  • festő
  • lakatos
  • hegesztő
  • irodai adminisztrátor
  • gépkezelő
  • operátor
  • értékesítő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük