A szerver jellemzői és szerepe

A szerver jellemzői és szerepe

A szerver, vagy más néven kiszolgáló egy olyan eszköz az informatikában, amely egy számítógépet vagy szoftvert jelent, és amely meghatározott programok és protokollok segítségével különféle szolgáltatásokat nyújt, melyeket adott feladatok elvégzésére lehet aztán felhasználni. A szerver továbbá más számítógépek számára lehetővé teszi az előállított, vagy a rajta tárolt információk, adatok felhasználását, a szerver hardver erőforrásainak kihasználását, valamint az egyéb szolgáltatások elérését. Az általa nyújtott szolgáltatásokat más gépek, illetve kliensek kérelmezhetik.

A kliens és a szerver közösen egy routing rendszereket kínáló szerver/kliens hálózatot hoz létre, ami hozzáférést nyújt az adatokhoz és a különféle eszközökhöz egyaránt. Alapvető és elsődleges feladata a különböző adat-, fájl-, valamint faxerőforrások biztosítása. A mára már igen elterjedt haladó verziói a szervernek lehetőséget biztosítanak a felhasználónak, hogy maguk kezelhessék fiókjukat, jelszavukat, beállításaikat, továbbá feladatuk a megosztott eszközökhöz való hozzáférés biztosítása/megtiltása. Ezenfelül a szerverek előnye, hogy távolról is biztosítani tudják az üzleti adatokhoz való hozzáférést.

A kliensek általában számítógépek, nyomtatók, vagy faxok. A szerver biztonságos megosztást nyújt különféle fájlok, valamint olyan eszközök esetén, mint például a fax, vagy a nyomtató. Továbbá ennek a kiszolgálónak a segítségével egy időben, párhuzamosan férhetnek hozzá az alkalmazottak az internethez.

Összességében tehát a szerver az a fizikai számítógép, mely különféle szolgáltatásokat biztosít a hozzá csatlakozott számítógépnek, vagyis kliensnek. Emellett jelenthet egy programot vagy egy szoftvert, ami egy, vagy több eszközön fut, miközben felügyelete alatt tartja a rendelkezésre álló erőforrásait, szolgáltatásait, valamint fogadja a különböző számítógépek egyéb kérelmeit.

Megállapítható, hogy maga a szerver nem egy mindennapi használatban lévő, hagyományos számítógép, ebből adódóan számos olyan működési követelménynek kell megfelelnie, amely megfelelő, magas szintű teljesítményét biztosítja. Az ideális szerver optimális sebességű processzorral, felsőkategóriás RAM-mal rendelkezik, hűtési rendszere nagy teljesítményű, operációs rendszere fejlett és hatékony. Mások fontos ismérve a folyamatos áramellátás, a géppark megbízható működése, tartóssága, továbbá a redundáns hardver.

Többféle szempont alapján csoportosíthatjuk a szervereket, melyek a következőek:

 • a funkciójuk alapján, pl. rádiószerver, adatbázisszerver, webszerver, FTP-szerver, chatszerver
 • a kiszolgált kör alapján, pl. internetes szerver, intranetes szerver
 • a hardverkiépítésük alapján, pl. PC szerver, mainframe szerver

 

Manapság a szerverek széles választéka közül szelektálhatunk, az egész kis teljesítményük eszközöktől a fejlettebb, nagyobb teljesítménnyel rendelkező modellekig. A legelterjedtebb szervermárkák a következőek:

 • DELL szerver
 • Fujitsu
 • HP
 • Lenovo
 • Intel
 • Lantronix
 • Supermicro
 • ASUS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük